top of page
  • Foto van schrijverFitfeeljoy

Nooit gedaan dus doen: Proeflesje snowboarden in de Rucphense Alpen

Bijgewerkt op: 3 apr. 2020Al een aantal jaren ga ik als milka mädchen de piste op om mijn ski skills te showen. Zelf heb ik leren skiën op een borstelbaan in Wijchen. Vervolgens probeerde ik wat in de sneeuw. Skiën vind ik heerlijk. Een ultieme manier om alles om je heen te vergeten. Het is lastig te denken en te skiën tegelijkertijd. Je moet namelijk alles bijzetten om heel van de berg te komen. Van een skivakantie laad je echt op: de frisse berglucht, de vrieskou, de mooie vergezichten, de gletsjers en elke dag buiten.


Wel moet ik bekennen dat ik skiën in het begin ronduit stom vond. Omdat ik mij net zo'n Bambi voelde op die twee latten. Waarom konden die dingen nou nooit eens parallel aan elkaar fungeren? Dat skiën kunnen we nu -Nee, geen been there done that. Het blijft te leuk. Wel tijd voor iets nieuws. Het snowboard. Snowboarden in de sneeuw had ik nog nooit gedaan dus doen!


Waarom snowboarden? Het leek mij leuk om te ervaren hoe het is om met twee voeten vast te zitten aan een board, hoe wendbaar je dan bent. Tevens vond ik het een stoere sport. Daarnaast had ik plank ervaring door het kitesurfen. Had ik daar profijt van?


SnowWorld Rucphen


Voor het snowboarden hoef je niet naar Kaprun. Dat kan prima in ons kikkerlandje. Je moet even die blikken hal wegdenken om je in de Alpen te wanen. Om te kunnen snowboarden op “echte sneeuw” ging ik naar SnowWorld Rucphen. Daar had ik voor een uurtje een snowboardles geboekt. Bij de receptie kreeg ik een korte uitleg waar ik mij kon omkleden en het materiaal kon ophalen.


Dit materiaal is toch wel even anders dan het ski materiaal. Vooral die schoenen. God wat zitten snowboardschoenen lekker. Het aansnoeren is een fluitje van een cent en het liep ook nog eens lekker. Omgekleed en met snowboard liep ik de hal binnen. Waar het lekker frisjes was zo rond het vriespunt. Let's start!


Begin van de les: voorwaarts en achterwaarts vallen


De les begon met een warming-up. Eenmaal opgewarmd was het tijd voor de val-techniek. Als snowboarder zit je met beiden voeten vast aan het board. Je kunt niet even je been uitsteken om je evenwicht te herpakken. Mocht je vallen, wat natuurlijk niet gebeurd ;-), dan is het van belang je val niet op te vangen door je handen uit te steken, kneus- en breekgevaar voor de polsen. Het beste is je val te breken met je ellebogen of onderarmen.


Val je achterover dan dien je jezelf zo klein mogelijk te maken. Je gaat door de knieën en drukt de kin op de borst zo kan je hoofd niet de sneeuw raken. We leerden een bolle rug te maken, zodat je eerst op je kont valt en daarna lekker door rolt. Het lijkt allemaal zo makkelijk maar doe het maar eens in je vaart.


Lopen en glijden met de plank


Waar ik het meest tegenop zag is het gestuntel met het board. Je zit toch in een rare positie vast met één voet. Het viel mij 100 procent mee. Wanneer je een beetje vaart hebt zet je met gemak het been wat vrij is op de plank. Lopen met een board is niet comfortabel maar het ging prima.En ook op de rol-band vond ik niet echt een probleem - Het is wennen en spannend dat wel. Met skiën zat ik in het begin regelmatig met mijn ski's in de knoop, verloor ik een stok of viel ik uit de lift. Het zal met snowboarden ook nog wel komen...Voor nu geniet ik hier even van!


De eerste oefeningen


Daar gingen we dan de eerste echte meters naar beneden. Gewoon, heel rustig van de helling af met je snowboard voorwaarts. Gaaf, dat dit al mogelijk is na 20 minuten. Daarna mochten we gaan roetsjen. Hierbij sta je met je board dwars t.o.v. de helling. Door je gewicht naar achter en naar voren te verplaatsen bepaal je de snelheid. Hoe meer je naar achter leunt hoe meer je remt.


De kiteboard-ervaring kwam goed van pas. Het board voelde vertrouwd onder mijn voeten. Zonder de instructies van Kevin, de snowboardleraar, maakte ik al wat zigzaggende bewegingen naar links en rechts. Op het laatst kon ik een klein bochtje maken.


Conclusie


Snowboarden vind ik super leuk om te doen. In zo'n eerste les leer je al best veel en je krijgt ook waar voor je inzet. Voor je mind werkt dit net als skiën. Je bent veel te druk met hoe je naar beneden komt dus voor andere zaken is geen tijd.


Het vrije uurtje wat ik had bijgeboekt was super. In dit uurtje oefende ik rustig de technieken. Dat ging met wat geklungel en gezweet. Aan het einde van de dag kon ik goed naar beneden met een bocht en een val op de handen, oepsie!


Zodra, ik weer in de echte Alpen ben zal ik zeker een snowboard huren of een lesje nemen. Het skiën, laat ik niet gaan. Ik vind het veel te lekker om lange skitochten te maken van berghut naar berghut.


Over SnowWorld Rucphen kan ik zeggen dat het leuk is voor een proefles. Zoek je meer uitdaging en mogelijkheden? Dan is mijn advies een andere indoor skihal te bezoeken bijvoorbeeld Alpinecenter Bottrop


Heb het goed.


Liefs Toke

Nieuwsgierig naar andere #nooitgedaandusdoen ervaringen kijk in de menu balk onder joy of klik op deze link.

Of wil je mijn beweegredenen weten achter #nooitgedaandusdoen? Zie mijn blog.Skiën op de echte bergen met echte sneeuw


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page