top of page
  • Foto van schrijverFitfeeljoy

WAT IS HSP?


Wist je dat ieder mens anders is?

Natuurlijk wist je dat. Wat wil ik hiermee zeggen? De ene HSP is de andere niet. We komen allemaal uit een ander nest. Daarnaast vormen ervaringen in het leven de mens. Niet alles wat je leest in mijn blogs zal je herkennen. Ik ben zelf ook HSS (lees ander blog), waardoor niet op elk moment de behoeftes van een HSP voor mij gelden.


Hoog sensitief persoon (HSP)

Een hoog sensitief persoon (HSP), is iemand die meer dan gemiddeld gevoelig is voor indrukken en prikkels van buitenaf.
Als HSP’er nemen we subtieler nuances waar. Denk hierbij aan een bepaalde lichaamstaal, stemmingen, gevoelens, geuren, geluiden, kleuren en energieën. Deze prikkels worden vaak onbewust via je zintuigen opgenomen en worden gedurende de dag intensief gefilterd.


Als hoog sensitief persoon heb je meer tijd nodig om al de indrukken van buitenaf te verwerken dan een minder sensitief persoon en dat kost energie. Daarnaast spelen gevoelens en gedachten van binnenuit ook een rol. Als HSP kan je hierdoor overprikkeld raken. Bij overprikkeling ontstaat de behoefte om je terug te trekken. Hier ben je jezelf niet altijd van bewust. Ook heb je vaak niet de kans om even alleen te zijn of heerst er onbegrip.


HSP zijn is absoluut geen ziekte. Het is een eigenschap die het leven van iemand beïnvloedt zowel in privésfeer, in (liefdes)relaties en het werk. Als je er niet goed mee leert omgaan dan kan je hoog sensitiviteit je fysieke en psychische problemen opleveren. Het is aan te raden hulp en begeleiding te zoeken om met je HSP om te leren gaan.


Het is belangrijk dat je als HSP de kwaliteiten van deze karakteristiek omarmt. HSP’érs zijn erg creatief, hebben een brede interesse, zijn zorgzaam, empathisch en krijgen snel inzicht in een situatie, prachtige eigenschappen!


Liefs Toke

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page