top of page
 • Foto van schrijverFitfeeljoy

Myomen (vleesbomen): mijn klachten en diagnose

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2020Vleesbomen. Wat een rotwoord. Toch is het zo. Een goedaardig gezwel, myoom – je kunt het van alles noemen, minder last heb je er niet van. Je leest veel over vleesbomen. Maar ook is het nog een taboe. Laat ik het taboe doorbreken door de klachten/symptomen van een vleesboom te benoemen!


Wat is een vleesboom (myoom) en hoe ontstaat deze


Een vleesboom is een veelvoorkomende, goedaardige tumor in de baarmoeder. De medische term voor vleesboom is leiomyoom, ook wel myoom genoemd. Ongeveer 30 procent van de vrouwen heeft wel een vleesboom. Een vleesboom ontstaat door de invloed van de vrouwelijke hormonen.


Klachten/symptomen bij een vleesboom


Vaak lees je in de folders en op internet dat er weinig tot geen lichamelijke klachten zijn bij een vleesboom. Het gaat hier voornamelijk over de kleine vleesbomen. Dit is jammer, want ik weet dat er vrouwen zijn die dagelijks met klachten te kampen hebben. En zich dus misschien ook wel afvragen: heb ik een vleesboom?


De pijn is afhankelijk van waar een vleesboom zit en de grootte ervan. Vleesbomen kunnen in de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand, buiten de baarmoeder of aan een steel aan de baarmoeder (en beweegt dan in de buikholte).


Mijn baarmoeder maakt enorm veel vleesbomen aan en kent alle drie de vormen. Het meeste last heb ik van de vleesboom die naar buiten groeit. Zoals op de tekening hieronder is te zien (nummer 3).
Om je een beeld te geven van symptomen bij vleesbomen, heb ik hieronder al mijn dagelijkse, lichamelijke klachten opgesomd:

 • Een drukkend gevoel in de onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm)

 • Hevige pijnlijke en langdurige menstruatie met veel bloedverlies

 • (Hevige) buikpijn

 • Pijn die uitstraalt naar de rug

 • Onregelmatig bloedverlies tijdens menstrueren

 • Tussentijds bloedverlies

 • Problemen met zwanger worden, niet geprobeerd, maar wel gediagnosticeerd (zoals risico op miskramen, eitje kan niet nestelen)

 • Hevige krampaanvallen, dat op elk moment kan plaatsvinden

 • Pijn tijdens sporten

 • Incontinentie, plas moeilijk ophouden, meer aandrang tot plassen

 • Last bij langdurig zitten

 • Pijn of druk in het bekken

 • Pijn in de benen

 • Pijn tijdens het vrijen, krampaanvallen, tevens vorm van dyspareunie

 • Druk op de ingewanden

 • Obstipatie

 • Opgeblazen gevoel

 • Opgezette buik


Ik heb geleerd om klachten als deze serieus te nemen en te blijven vechten voor onderzoek. Maar ik heb er ook te lang mee doorgelopen omdat second opinion, raad en adviezen mij niet verder hielpen.


Ontdekken en onderzoek vleesboom


De diagnose wordt veelal gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek naar aanleiding van je klachten. Met een inwendige echo en een buikecho kan de gynaecoloog vaststellen of er vleesbomen zijn. Echoscopie wordt ook gebruikt om te controleren hoe de vleesbomen groeien en ontwikkelen. Daarbij kan de grootte worden opgemeten. Een vervolgonderzoek bestaat uit een CT- of MRI-scan. Deze geven meer informatie over de baarmoeder en de omringende weefsels, eierstokken, blaas en lymfeklieren. De eerste keer dat er bij mij een vleesboom werd geconstateerd was doordat ik ging hardlopen en knock-out ging. Ik bleek een gesteelde myoom te hebben. Deze vleesboom zit aan de buitenkant van je baarmoeder in de buikholte en is om haar as gedraaid, waardoor de bloedtoevoer werd afgekneld. De vleesboom was 16 centimeter groot. Deze vleesboom is operatief verwijderd.


Sindsdien sta ik onder controle. Bij een hercontrole in november 2019 was het onzichtbaar op welke plek de vleesbomen zaten. De vraag was ook of het inderdaad een vleesboom was wat in mijn buikholte zat. Het was niet goed te zien en het kon een kwaadaardig gezwel zijn. Een MRI wees uit dat het goedaardig was en dat het ging om erg veel en grote myomen.


Mijn vleesbomen groeien buitensporig en er was kans op kwaadaardigheid in een later stadium.


Oplossing


Vleesbomen verwijderen kan operatief. Dit kan zowel via de vagina met een hysteroscoop, als via de buik met een laparoscoop.


 • Bij een myomectomie wordt alleen de vleesboom verwijderd. Deze operatie is niet zo ingrijpend en vooral geschikt als er nog een kinderwens bestaat.

 • Myoomembolisatie is een nieuwe techniek, die weinig ingrijpt in het lichaam. Hierbij wordt de bloedtoevoer naar de vleesboom afgesneden door ter plaatse kleine plastic deeltjes in de toevoerende bloedvaten te schieten. De vleesboom krijgt dan geen voedingsstoffen meer en verschrompelt.

 • Een hormoonbehandeling is een manier om de vleesboom te ‘verwijderen’ zonder operatie: je wordt kunstmatig in de overgang gebracht zodat vleesbomen krimpen en afsterven.

 • Bij een hysterectomie verwijdert de arts met de vleesboom(en) de hele baarmoeder. Een hysterectomie heeft de voorkeur vanwege het mogelijke ontstaan van kwaadaardige kenmerken. Als de vleesboom kwaadaardige kenmerken vertoont en dus kan overgaan in kanker, dan volgt in principe altijd een hysterectomie.

In mijn geval geld het laatste, mijn baarmoeder wordt verwijderd. Het afknellen of verwijderen van de vleesbomen was niet mogelijk wegens de grootte, de hoeveelheid en de locatie. Een hormoonbehandeling waarmee ik in de overgang gebracht werd zou een te lang proces zijn en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.


Ga naar de huisarts bij klachten


Voel je iets geks? Heb je klachten: hevig bloedverlies, een naar gevoel in je onderbuik of dagelijkse pijn? Negeer dit dan niet, ga naar de huisarts. Wees zuinig op je lijf. Denk niet zoals ik het is vanzelf gekomen en gaat vanzelf weg. Het risico dat het iets ernstigs is, is altijd aanwezig. Beter er snel bij zijn, dan er lang mee blijven lopen.


Daarbij: je klachten zijn terecht. Ze zijn vervelend en soms niet dragelijk. Het mag er zijn. Er kan iets aan gedaan worden.


Ik heb er jaren mee geklooid tot ik in november bang werd dat het ook iets anders kan zijn. Dit heeft mij in actie gezet en vol in de onderzoeken. Ik heb met mijn behandelend arts alle opties besproken over het verwijderen van de vleesbomen. En voor mij is een baarmoederverwijdering de enige oplossing.


Laat het je leven niet overnemen. Dat is mijn leer, hoe sterk je ook in je schoenen staat.

Je bent toch al een bikkel met al die pijn die je moet doorstaan.


Liefs TokeHeb jij een vraag m.b.t. vleesbomen? Wil je jouw ervaring met mij delen? Of wil je meer van mij weten over dit onderwerp. Ik help je graag.

Neem contact op via het contact formulier/e-mail of laat een reactie achter.

Bron foto vleesbomen: www.vrouwenkliniekzuidoost.nl/informatiefolders

836 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Fitfeeljoy
Fitfeeljoy
2 dagen geleden

Hoi Vera, allereerst excuses dat het bericht niet eerder bij mij is aangekomen. Misschien ben je inmiddels al verder in je zoektocht. Er is weinig op dit gebied te vinden he?.


Het is behoorlijk wat dat zich afspeelt in je buik. De gesteelde myoom zorgt voor zoveel klachten. Behoorlijk groot ook. Het laten krimpen van je vleesbomen door de overgang kan een lang proces zijn. De kans dat vleesbomen ongecontroleerd doorgroeien of opnieuw ontstaan is denk ik wel minder groot omdat je al in de overgang zit. Een baarmoeder verwijdering is een goede optie. Je voelt echt een verlichting. Geen buikpijn meer. Geen vage klachten en ook geen zorg voor verandering van cellen.


Je zou met de arts kunnen bespreken…


Like

Vanessa Viva Koomen
Vanessa Viva Koomen
Jun 08

Hoi Toke,

Dank voor jouw fijne, heldere website.

Jouw verhaal herken ik in zoverre dat ik volgens mij iets ouder ben (52) en al in de overgang zit.

Ik zoek naar mensen met gelijke ervaring omdat ik voor de keus sta om mij wel of niet te laten opereren.

Ik loop ook hard, al 10 jaar en de laatste tijd heb ik pijn in mijn buik en benen, nooit last van gehad en mijn buik word dikker. Dus naar de gynaecoloog, ook ivm heftige overgangsklachten.

Conclusie na onderzoeken en MRI is dat ik 6 middelgrote myomen (waarvan 1 gesteelde myoom) en een hele grote 12x 12 cm heb en endometriose op een eierstok. Dat drukt allemaal op omliggende organen, blaas…


Like
bottom of page