top of page
  • Foto van schrijverFitfeeljoy

Zoladex: vleesbomen/myomen behandeling door een injectie

Bijgewerkt op: 15 apr. 2020


Op 20 december 2019 kreeg ik mijn Zoladex-behandeling in verband met mijn vleesbomen. Op internet is niet heel veel te vinden over dit onderwerp in combinatie met myomen. Vandaar mijn blog.


Wat is Zoladex?


Zoladex is een hormoonstaafje van een paar millimeter. Het wordt door de arts of thuiszorgverpleger/-verpleegster middels een injectienaald in de buik gespoten.


Zoladex bevat gosereline dat de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen remt. Het wordt onder andere gebruikt bij prostaatkanker, borstkanker en bij myomen in de baarmoeder. Afhankelijk van de hoeveelheid in het staafje werkt het één maand, drie of twaalf maanden. Na de behandeling komt de normale hormoonhuishouding weer op gang.


Waarom een Zoladex-behandeling


In mijn baarmoeder en buikholte bevinden zich meerdere, grote vleesbomen. Na jarenlange klachten en alles te hebben afgewogen, is besloten dat mijn baarmoeder, inclusief de vleesbomen, wordt verwijderd. De vleesbomen zijn te groot om ze te verwijderen via een kijkoperatie. Als ik geopereerd zou worden moet dit middels een keizersnede – wat niet bevorderlijk is voor het herstel. Tevens vond ik dit cosmetisch gezien geen goede optie.


De gosereline zorgt ervoor dat ik kunstmatig in de overgang wordt gebracht. In de overgang krimpen de vleesbomen. Op dit moment is de vleesboom 9 tot 10 centimeter en zal er een krimp gerealiseerd moeten worden tot 7 centimeter. Een behandeling van drie maanden zou voldoende zijn om een kijkoperatie mogelijk te kunnen maken.


De Zoladex-injectie


Op 20 december 2019 is de thuiszorg bij mij langs geweest voor de Zoladex-injectie. Het staafje werd in mijn buikvet geplaatst. Voorafgaand werd mijn buik gekoeld met vloeistof uit een spuitbus dat iets verdovend werkt. Het is een kwestie van een aantal seconden en het staafje zit waar het moet zitten.


Voor mij was dit een emotioneel moment. Want ik zou vanaf nu nog maar één keer ongesteld worden. Dan hield dat proces voor altijd op. Nooit meer ongesteld. De tranen sprongen in mijn ogen bij die gedachte. Hoe vaak had ik vroeger niet gezegd ‘sla maar over, het hoeft niet zo nodig’. Maar nu had ik graag gewild dat het anders was.


De bijwerkingen


De bijwerkingen die ik van de Zoladex-injectie ervaar zijn:


  • Bloeduitstorting, pijn op plek van injectie

  • Staafje voelen zitten

  • Opvliegers

  • Nachtzweten

  • Slaapstoornissen

  • Heftige laatste keer ongesteld zijn: buikkrampen, veel bloedverlies, flauw en licht in hoofd

  • Misselijkheid (ik had een driedubbele dosis dus was echt weken misselijk)

  • Assertiever, iets met stemmingswisselingen. Voor mij werkte dit in positieve zin


Ik heb de behandeling eerder gehad en heb geen gewichtstoename ontdekt. Dit kwam ook omdat ik erg op mijn voeding heb gelet. Ik wilde zo min mogelijk last hebben van mijn hormoonschommeling en de bloedsuikerspiegel in balans houden. Ik ging op een dieet met pure voeding, weinig suiker, nauwelijks koffie en alcohol, minder zout en niets uit pakjes. Dit heb ik daarna al die jaren volgehouden – op de alcohol en koffie na. Het hielp toen en het helpt me nog steeds in het dagelijks leven.


Wat de bijsluiter je niet vertelt


Het is niet inherent aan het medicijn, vandaar dat het wordt weggelaten. Maar houd er rekening mee dat als je in dezelfde situatie zit als ik, dat je afscheid neemt van iets. Dat je emotioneel bent. Misschien jezelf wat neerslachtig voelt. Voor mij is nooit meer ongesteld worden een afscheid van een proces dat ik jaren bij mij heb gedragen. Het is ook definitief.


Mijn advies is: praat erover met je omgeving. Daarbij is er ook psychische zorg in het ziekenhuis.


Hoe nu verder


Het was vanaf 20 december 2019, 2 tot 3 maanden wachten tot ik geopereerd kan worden. Er zal nog een controle plaatsvinden voor de operatie. Ik hou jullie op de hoogte (inmiddels geopereerd zie blog).


Liefs Toke
Heb jij een vraag over Zoladex? Wil je meer weten over de bijwerkingen of mijn ervaring? Of heb je een andere vraag met betrekking tot je gezondheid? Aarzel niet om met mij contact op te nemen ik help je graag.*bron foto zoladexspuit: https://www.bravisurologie.nl/hormoontherapie


482 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


lambesharat
Nov 08, 2022

Hallo Toke ,

bedankt voor je ervaring. Aans maandag krijg ik mijn eerste prik . Na jaren lang last van vleesbomen heb ik besloten om toch dit te gebruiken zodat ik niet hoef te opereren. Ik ben 52 en ik heb meerdere vleesbomen in mijn baarmoeder. Die drukken op mijn blaas en darmen . Ik vind het toch spannend en ben ik bang voor bijwerkingen. Ik heb ook jaren lang haaruitval en dat komt ook door hormoon disbalans . heb jij misschien last van gehad ook ? Ik hoop het niet . alvast bedankt voor je reactie.

Roos

Like
bottom of page