top of page
  • Foto van schrijverFitfeeljoy

Vervolgafspraak: behandelplan verwijderen vleesbomen en baarmoeder

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020Met een opgelucht en tegelijk naar gevoel in mijn onderbuik ging ik naar de afspraak met de behandelend arts. Ik wist wat mij te wachten stond. Een voorgevoel. Iets waar ik niet meer onderuit kon.


De uitslag van de MRI


Mijn behandelend arts herhaalde de uitslag van de MRI. Dat was fijn, want ik had afgelopen maandag (9 dec 2019) niks meer in me opgenomen. Er waren geen kwaadaardige gezwellen gevonden op dit moment. Wel zat mijn baarmoeder vol met vleesbomen. Een aantal liggen erg lastig en verdrukken mijn organen zoals de darm en blaas. De lymfeklieren zagen er verder goed uit.


Vervolgstappen


Samen met de arts besprak ik de opties. Daar gingen we:


De vleesbomen verwijderen kon operatief gebeuren. Zo’n operatie is niet zo ingrijpend en vooral geschikt als er nog een kinderwens bestaat. In mijn geval was het niet mogelijk om alle vleesbomen te verwijderen; er zaten er veel op een ongelukkige plek. Myoomembolisatie is een nieuwe techniek, die weinig ingrijpt in het lichaam. Hierbij wordt de bloedtoevoer naar de vleesboom afgesneden door ter plaatse kleine plastic deeltjes in de toevoerende bloedvaten te schieten. De vleesboom krijgt dan geen voedingsstoffen meer en verschrompelt. Ook dit was niet bij alle vleesbomen mogelijk.


Kortom, mijn vleesbomen operatief verwijderen of afknellen zou niet helpen. Ze zouden net zo hard terugkomen en tevens zou ik last houden van de vleesbomen die blijven zitten.


Een andere optie is een hormoonbehandeling. Ik zou dan kunstmatig in de overgang gebracht worden tot mijn natuurlijke overgang. Voordeel is dat de vleesbomen krimpen en de baarmoeder wordt gespaard. Nadeel is dat een hormoonbehandeling andere risico’s met zich meebrengt, onder andere botontkalking. Hormoonbehandeling zou een te lang proces zijn en risico’s met mijn gezondheid meegeven.


Het principe kinderen krijgen kwam ook voorbij. Op dit moment had ik niet echt een kinderwens. Toch moesten we het goed doorspreken. Een hormoonbehandeling zou mijn baarmoeder sparen. Maar mocht ik kinderen willen krijgen, dan zullen mijn hormonen weer in gang gebracht moeten worden en hier gaat een tijd overheen. Die tijd had ik niet, gezien mijn biologische klok.

Verder was kinderen krijgen zeer lastig in mijn situatie. Mijn baarmoeder zit vol met vleesbomen. Die niet allemaal verwijderd kunnen worden. Hierdoor kan het eitje moeilijk nestelen en is het risico op miskramen groot...


Mijn arts sprak met mij de laatste optie door: het verwijderen van de vleesbomen en de hele baarmoeder. Dit had de voorkeur in verband met het mogelijke ontstaan van kwaadaardige kenmerken. En niet onbelangrijk: een pijnloos leven. Ook mijn eileiders en mijn baarmoederwand zouden verwijderd worden – die geven een verhoogd risico op kanker.


Zucht. Kwaadaardig, kanker, risico's en baarmoederverwijdering. Ik werd met de minuut verdrietiger.


De keuze: baarmoederverwijdering


Het was duidelijk. Ik had hier langer over nagedacht. Ik wil geen angst meer, geen zorgen over morgen. Ik wil geen pijn meer, geen belemmeringen, geen rem.


Samenvattend: ik wil niet meer in pijn en zorgen leven. De risico’s aan zo doorleven waren te groot. De kans dat ik kinderen zou krijgen is klein. Mijn baarmoeder geeft die mogelijkheid niet en ja, dan is er ook nog zoiets als een partnerdingetje.


Mijn vleesbomen waren te groot en er waren er te veel. Daardoor is mijn baarmoeder verwijd. Nu opereren zou betekenen dat ik een keizersnede zou moeten ondergaan. Dan zou het herstel langer duren. Tevens was het voor mij cosmetisch gezien geen optie. Het advies was een korte hormoonbehandeling te ondergaan: Zoladex. Hierdoor word ik kunstmatig in de overgang gebracht voor drie maanden. Doordat de vleesbomen hierdoor gaan krimpen word een kijkoperatie mogelijk.


Gevoel achteraf


Het moest allemaal even tot mij doordringen. Wat is er toch allemaal gezegd?


Op dit moment was er niks kwaadaardigs. Er was wel zeker sprake van een verhoogd risico. Daarnaast een hormoonbehandeling en baarmoederverwijdering. Klote. Gewoon klote. Er is gekozen. Het zal nog een lang proces worden waar ik enorm tegenop zie. Maar het gaat mij ook veel opleveren. Ik hou mij maar vast aan dat gevoel.

Er is geen andere optie om beter te worden. De eerst volgende stap is een afspraak met de anesthesist.


Thuis kleedde ik mij om en deed mijn gympen aan. Laten we rennen om ons hoofd leeg te maken.


Heb het goed.


Liefs TokeWil je meer te weten komen over vleesbomen (myomen)? Klik hier.

Meer weten over Zoladex-injectie? Lees mijn vorige blog.Een foto van mijn "loop je hoofd leeg loopje". Tovert een lach op je gezicht.

392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page